روایی همگرا و پایایی مرکب
منبع: کتاب آموزش کاربردی لیزرل، آرش حبیبی؛ ویرایش سوم ۱۳۹۵
مفهوم اعتبار(روائی) به این سوال پاسخ میدهد که ابزار اندازه گیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را میسنجد. قابلیت اعتماد (پایائی) با این امر سروکار دارد که ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی را به دست میدهد. به عبارت دیگر همبستگی میان یک مجموعه از نمرات و مجموعه دیگری از نمرات در یک ازمون معادل که به صورت مستقل بر یک گروه آزمودنی به دست آمده است.
روایی همگرا: Convergent Validity
هرگاه یک یا چند خصیصه اندازهگیری شوند همبستگی بین این اندازهگیریها دو شاخص مهم روایی را فراهم میسازد. اگر همبستگی بین بارهای عاملی بالا باشد، پرسشنامه دارای روایی همگرا میباشد. این همبستگی برای اطمینان از این که آزمون آنچه را که باید سنجیده شود میسنجد، ضروری است. برای روایی همگرا باید میانگین واریانس استخراج شده (AVE) و پایایی مرکب (CR) محاسبه میشود.
میانگین واریانس استخراج شده : AVE
میانگین واریانس استخراج شده یا AVE مخفف Average Variance Extracted میباشد. روایی همگرا زمانی وجود دارد که AVE از ۰٫۵ بزرگتر باشد.
پایایی مرکب: CR
پایایی مرکب یا CR مخفف Composite Reliability میباشد. روایی همگرا زمانی وجود دارد که CR از ۰٫۷ بزرگتر باشد. همچنین CR باید از AVE بزرگتر باشد. در اینصورت هر شرط روایی همگرا وجود خواهد داشت. بطور خلاصه داریم:
CR > 0.7
CR > AVE
AVE > 0.5
با استفاده از بارهای عاملی به سادگی میتوان روایی همگرا را در نرم افزار لیزرل محاسبه کرد.